Scenekunst
Teater
Ny-Cirkus
Scenekunst – FÆLLES fagligt liv
Om scenekunst
Du vælger om du vil arbejde med Teater eller NyCirkus når du kommer på skolen. En del af jeres timer vil være sammen, og I kommer til at opleve og medskabe scenens magi udspændt på teater- og NyCirkus-linjerne. De to linjer arbejder med det sceniske udtryk, indtryk og aftryk, og indfanges gennem forskellige processer og produktioner – på den enkelte linje for sig og sammen.
Teater
Som elev på Teaterlinjen vil du møde to ‘grundstrømninger’ i betragtningen af skuespillerens arbejde.
I den ene mærker skuespilleren efter, hvad der foregår inde i os her og nu og sætter så det vi møder i spil. Vi afdækker virkeligheden og opøver din evne til at give et sandfærdigt og hudløst portræt af den karakter, du arbejder med. Nøgleord er kamp, at bruge både din lidelse, men også dit selvværd og viljekraft til at vinde. Skuespilleren er et resultat af verden. Det er det handlende menneske, der kæmper for at overvinde modstand og nå sit mål. Brændstoffet er den indre eller ydre modstand, livsdrømmene og længslen.
I den anden retning tales der om ikke at presse sit spil. Udgangspunkt er sårbarheden og kærlighed. Skuespillerne bliver her særlige eksistenser og formidlere. De er hudløse og transparente. De er jordbundne, men lette. De er enkle og åbne. De er vejledere, der gennem sprog bevidst søger at skabe særlige rum, som ikke bare er af denne verden, men som musikalsk sprog lig sangen, som er sjælelig og mytisk. Og opgaven er så detaljerigt som muligt at gestalte dette rum, der formidler i en anden dimension end den, der bare er virkeligt og realistisk.
Gennem et semester møder du en bevidst organiseret og systematisk værktøjskasse til træning af dit skuepillerinstrument. Vi arbejder med skuespillerens ydre teknik, hvor vi fokuserer på udviklingen af din krop, din stemme, dit sanseapparat og dit mentale beredskab.
Vi kombinerer arbejdet med den ydre teknik med indledende monologarbejde, hvor vi med udgangspunkt i moderne danske dramatik styrker din bevidsthed og skaber gode vaner i forhold til stemmens mangfoldighed og muligheder.
Nycirkus
Nycirkusforestillinger spilles alle steder, både på almindelige teaterscener, udendørs i byrummet og i små og store cirkustelte. Nycirkus er en alternativ cirkusform, der blander exceptionel fysisk formåen og kunst. Nycirkus definerer sig som selvstændig scenekunstform, definerer sig i forhold til andre scenekunst-former, og omdefinerer fortsat sig selv for at skabe nyt og afsøge nye muligheder.
Ny cirkus er for dig, der ønsker at skabe en kunstnerisk mangfoldighed, og som ønsker at arbejde med en dramaturgisk sammenhæng eller med en narrativ dimension. Det er for dig, der ønsker at skabe et kunstnerisk eksperiment gennem mødet mellem flere sceniske discipliner
På NyCirkus kommer du til at arbejde med:
- karakterer og udtryk,
- kan lide at arbejde fysisk med kroppen eksempelvis gennem dans, parkour, poledance, styrketræning
- fordybe dig i finesser med jonglering, kendama og lign.
- inspireres gennem samarbejde
- udfordringer og arbejde kreative
- skabe sceniske figurer, som rækker ud over faste skabeloner.
Gennem semesteret vil du blandt andet blive mødt med følgende cirkusdiscipliner:
- Gulv-akrobatik
- Luft-akrobatik (fx Trapez, Aeriakl Hoop, reb, silks, straps
- Partnerakrobatik
- Jonglering
- Kinesisk pæl
Vi lægger stor vægt på en god fysisk grundform og styrke- koordination- og smidighedstræning. Jo længere vi skrider frem i semesteret, des mere arbejder vi med selvvalgte discipliner, og afslutter med en fælles turné. Vi arbejder på tværs af og tæt sammen med de andre linjer på skolen, da det er vores erfaring, at vi gensidigt kan inspirere og begejstre hinanden.
Vi har et nært samarbejde med andre europæiske cirkusskoler.
Dans
Som danser vil du få rigtig meget ud af at være på NyCirkus eller Teater hvis du er interesseret i at udvikle dit sceniske talent, i akrobatik og i at udforske moderne måder at lave forestillinger på.
Andre fag
Portfag
Dette er et fag som forener de linjefag, der er beslægtede. Det drejer sig om:
- MusikProduktionsfagene
- Musikfagene
- Scenkunstfagene.
De tre portfag har i løbet af semestret timer sammen, hvor fokus er på det, de har til fælles, der hvor de kan øse sammen og skabe synergier.
Kundskabsfag
Kundskabsfaget er et fag, hvor du bliver dygtig til en færdighed. Det er et valgfag som du vælger to gange pr. semester og har på tværs af linjerne.
I øjeblikket tilbyder vi nedenstående fag, men disse kan variere alt afhængig af, hvad lærerne udbyder og tiden kalder på.
- Improvisation
- Brugsklaver
- Jonglering
- Stemmetræning
- Studieteknik
- Nørkleri
- Malerkunst
Åndsfag
Åndsfag er et valgfag som du vælger to gange i løbet af semesteret. Det er fag, hvor du ikke finder svar, og hvor du sammen med de andre på holdet reflekterer, debatterer, samtaler og forundres over stor og små spørgsmål i livet.
I øjeblikket er det nedenstående fag, der tilbydes, men disse varierer, alt afhængig af sæson og interesse.
- Filosofisk salon
- Verden hvorhen
- Samtalestuen
- Læseklubben
- Bæredygtighed
- Protestsange – Kunst og politik
Fællesfag
Vi har fællessamlinger, højskoleaftner og meget andet fælles fagligt indhold. bland andet:
- Vi synger sammen i vor fælles store kor en gang om ugen.
- Sang, Spil og Bevægelse (SSB) er et fag for alle, som samler os, og gennem alvorlig leg gør os bedre til at være sammen, og udvikler vor kropslige rytmesans samtidigt.
At leve og arbejde sammen
– Et Sammensurium
Det er Musik- & Teaterhøjskolen!
Her forsøger vi at begribe verden med gennem undren, det gør vi ved at gribe om livet, fordi vi er grebet af at leve.
Samfund
Højskolen er et lille samfund. Her har vi fundet sammen for at skabe skole sammen.
Samleve
På højskolen bor vi på værelsesgange, på værelser med plads til to, rundt om i alle det gamle mejeries krinkelkroge.
Samtale
Vi taler sammen – alle sammen. Vi er gjort af mennesker der er interesserede i andre, og ønsker at udvikles med andre.
Samarbejde
Højskole er skole og samvær i et. Vi arbejder sammen, og støtter op om hinanden. Det kan være svært at skille undervisning og samvær ad – og det vil vi helle ikke hele tiden.
Samlesæt
På højskolen kan du sammensætte et skema med en buket af diverse fag som støtter op om dine drømme, ligesom du vil blive udfordret på dem.
Samspil
Vi har både fag sammen, og arbejder sammen på tværs af linjer. Når vi laver en forestilling kommer alles kompetencer i spil, og vi løfter det højere op. Elektroniske musikere laver klangflader til en teaterforestilling. Sangskrivere og musikere arbejder sammen om musik til en NyCirkus forestilling – osv osv.
Blandede billeder
Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.