Close
Skip to content

Musik

Instrument
Sang

 

MUSIK – FÆLLES fagligt liv

Om musiklinjen

Vi åbner døren til fordybelse i musikkens hemmeligheder samt udvikling af dit instrument og/eller din stemme. 

Vælger du musiklinjen, får du indsigt i og forståelse for samarbejdet mellem forskellige instrumenter. Du får indblik i at udvikle et overblik over instrumentet og dets muligheder. Væbnet med den nye viden kan du arbejde med din egen indre musik.

Sang

Din stemme er kroppens fineste instrument, og ved hjælp af fysiske øvelser arbejder vi med din smidighed og tilstedeværelse. Både du og din sangstemme kommer vidt omkring i undersøgelsen af de muligheder, der viser sig under arbejdet i timerne. 

Du lærer, hvordan du – ved hjælp af tekniske øvelser – udvikler din stemme.
Du bliver bevidst om, hvor stor betydning fortolkning af teksten har for dit endelige udtryk, som en dygtig historiefortæller. Undervisningen foregår fortrinsvis på hold. Foran holdet arbejder du solo eller synger kor for de andre. Din lærer vil guide dig i din søgen efter din egen lyd og give dig en masse øvelser, som du kan tage med dig efter højskoleopholdet. 

Instrument

Instrumentlinjen er for alle uanset hvilken forudsætning du kommer med. Vi arbejder differentieret, så vi møder dig, netop hvor du er.

Vi udfolder en undervisning, der udfordrer dig musikalsk og tænker musik ind i et større samfundsmæssigt reflekterede mennesker, der har musikalske redskaber til at udforske og tilegne  sig musik – ikke kun at fostre instrumentalister. Du vil lære at tænke kritisk gennem, mødet med en masse forskellige analytiske værktøjer. Du vil blive undervist fra mange af musikkens tidsperioder og steder i verden. Vi lader os aldrig begrænse i genrer og vi underviser blandt andet og eksempelvis i rock, jazz, metal, klassisk musik, improvisation, North Indian Hindustani music, Japansk suizen musik, funk og meget mere. På faget: fælleslinje vil du i ugentligt møde elever fra de andre linjer, der vil give dig inspiration og udfordring blandt andet vil vi indspille med sangerlinjen og lydtekniklinjen. 

Andre fag

Portfag

Dette er et fag som forener de linjefag, der er beslægtede. Det drejer sig om:

 • MusikProduktionsfagene
 • Musikfagene
 • Scenkunstfagene.

De tre portfag har i løbet af semestret timer sammen, hvor fokus er på det, de har til fælles, der hvor de kan øse sammen og skabe synergier.

Kundskabsfag

Kundskabsfaget er et fag, hvor du bliver dygtig til en færdighed. Det er et valgfag som du vælger to gange pr. semester og har på tværs af linjerne.

I øjeblikket tilbyder vi nedenstående fag, men disse kan variere alt afhængig af, hvad lærerne udbyder og tiden kalder på.

 • Improvisation
 • Brugsklaver
 • Jonglering
 • Stemmetræning
 • Studieteknik
 • Nørkleri
 • Malerkunst

Åndsfag

Åndsfag er et valgfag som du vælger to gange i løbet af semesteret. Det er fag, hvor du ikke finder svar, og hvor du sammen med de andre på holdet reflekterer, debatterer, samtaler og forundres over stor og små spørgsmål i livet.

I øjeblikket er det nedenstående fag, der tilbydes, men disse varierer, alt afhængig af sæson og interesse.

 • Filosofisk salon
 • Verden hvorhen
 • Samtalestuen
 • Læseklubben
 • Bæredygtighed
 • Protestsange – Kunst og politik

Fællesfag

Vi har fællessamlinger, højskoleaftner og meget andet fælles fagligt indhold. bland andet:

 • Vi synger sammen i vor fælles store kor en gang om ugen.
 • Sang, Spil og Bevægelse (SSB) er et fag for alle, som samler os, og gennem alvorlig leg gør os bedre til at være sammen, og udvikler vor kropslige rytmesans samtidigt.

At leve og arbejde sammen

– Et Sammensurium

Det er Musik- & Teaterhøjskolen!

Her forsøger vi at begribe verden med gennem undren, det gør vi ved at gribe om livet, fordi vi er grebet af at leve.

Samfund

Højskolen er et lille samfund. Her har vi fundet sammen for at skabe skole sammen. 

Samleve

På højskolen bor vi på værelsesgange, på værelser med plads til to, rundt om i alle det gamle mejeries krinkelkroge.

Samtale

Vi taler sammen – alle sammen. Vi er gjort af mennesker der er interesserede i andre, og ønsker at udvikles med andre.

Samarbejde

Højskole er skole og samvær i et. Vi arbejder sammen, og støtter op om hinanden. Det kan være svært at skille undervisning og samvær ad – og det vil vi helle ikke hele tiden.

Samlesæt

På højskolen kan du sammensætte et skema med en buket af diverse fag som støtter op om dine drømme, ligesom du vil blive udfordret på dem.

Samspil

Vi har både fag sammen, og arbejder sammen på tværs af linjer. Når vi laver en forestilling kommer alles kompetencer i spil, og vi løfter det højere op. Elektroniske musikere laver klangflader til en teaterforestilling. Sangskrivere og musikere arbejder sammen om musik til en NyCirkus forestilling – osv osv.

Sammenhængskraft

På højskolen oplever man et helt enestående fællesskab. Man får ganske enkelt en gruppe mennesker ind på livet, som man efter al sandsynlighed vil komme til at kende resten af sit liv. Nogle af disse vil måske også blive professionelle partnere i arbejdslivet. 

Samtidighed

Vi er sammen hele tiden. Vi er ikke adskilt af mobilers glasplader, eller aftaler ude i byen. Vi kan gøre ting NU.

Samklang

Vi lever i samklang med hinanden – som mennesker og med naturen som helhed. Vi mener, vi alle skal være dygtige til at bære bæredygtigheden, og det gør vi ved at balancere forholdet mellem det ‘kulturlige’ og naturlige.

Vi er ikke blot forbundet til hinanden på skolen, men tillige med lokalsamfundet, som er en by i det midtsønderjyske.  Vi nyder at have samstemthed med byen og det sønderjyske og mærke, at det netop er her højskolen hører til.

I lokalområdet får vi også langt det meste af vore råvarer, og køkkenet sørger for at maden er sund og mættende – uanset om du spiser kød eller er vegetar/veganer. 

Sammen

Vi er en blandet flok af ansatte på Musik og Teaterhøjskolen. Mennesker med mange forskellige historier, interesser, kundskaber og udtryk. Sammen med jer sætter vi dagligt vores aftryk på højskolen med, hvad vi kan og tror på.

Blandede billeder

Herunder et par billeder fra højskolen. Se meget mere på SoMe.